Sänk matkostnaderna och få en bättre ekonomi

Matkostnaderna är en stor utgiftspost i ett hushåll oavsett hur många personer som bor under samma tak. Om du har en tight ekonomi har du allt att vinna på att försöka sänka matkostnaderna. Du kan dessutom på en liten budget äta väldigt hälsosamt. Något annat du kan göra för att få en bättre ekonomi är att samla ihop lånen som du har till ett. Genom att samla ihop lånen kan du få en bättre ränta. En bättre och förmånligare ränta gör att du behöver lägga mindre pengar på lånet.

Baljväxter istället för kött

För att både äta hälsosamt och billigt finns det några bra tips. Om du för närvarande äter en hel del kött kan du dra ner på köttkonsumtionen till förmån för mer baljväxter. Att äta mindre kött är bra för plånboken, hälsan och miljön. Linser, bönor och ärtor är bra alternativ. Du kan absolut få till en riktigt god och mustig gryta på kikärtor istället för kyckling. Potatis och pasta är också livsmedel som du kan använda tillsammans med baljväxter.

Välj rätt sorts grönsaker

Att minimera matsvinn är ett annat sätt att minska kostnaderna. Om du tar vara på all mat du handlar hem, även rester av olika slag kommer du på sikt att spara en hel del. Att äta så mycket av råvaran som möjligt är också bra. Att exempelvis ta vara på stammen på broccolin är en sak. När det kommer till grönsaker är det även billigare att köpa frysta grönsaker än färska. Dessutom är frysta grönsaker lika näringsrika som färska. Passa på att bunkra när det är extrapris. Det är även bättre att välja kål istället för sallad, gurka och tomat. Kål har mindre klimatpåverkan men har ett betydligt lägre pris och längre hållbarhet.

Handla på extrapris

Att försöka handla mat som är i säsong är en annan grej som du kan göra. Du kan även handla mat som är på extrapris och livsmedel som är nedsatta på grund av att det är nära utgångsdatum. Att försöka minska ner på godis, snacks och läsk är också en bra idé. Ät något gott bakverk vid utvalda tillfällen istället. Det är saker som inte tillför kroppen någon näring, bara tomma kalorier.