Därför ska du äta mer rawfood

Nu för tiden hör man ganska mycket om en diet som kallas för rawfood. Det är dock inget nytt utan det har länge funnits en idé om att äta så mycket rå mat som möjligt. Många påstår att det är den nyttigaste dieten som finns. Andra påstår att det finns vissa farhågor. Här reder vi ut begreppen och tipsar dig om kosten.

Vad innebär egentligen rawfood?

Rawfood bygger på idén att all uppvärmning skadar näringsämnen i maten, vilket betyder att du bör äta den rå. Allt du äter ska även vara ekologiskt och inte besprutat med en massa bekämpningsmedel. Många väljer att köra på en vegansk diet eller inkludera vissa mjölkprodukter. Du kan även inkludera ägg och fisk i rå form. När du tillagar en måltid gör du det genom metoder som mixning och torkning. Du steker den inte i stekpanna eller tillagar i ugnen. Många följer även dieten eftersom den är ett mer hållbart alternativ för miljön.

Hitta livsmedel hos ravarubutiken.se

Det som är tydligt med rawfooddieten är vad du får och inte får äta. Eftersom det är mer populärt idag finns det fler nätbutiker som erbjuder det. Du kan till exempel handla hos ravarubutiken.se som har ett stort utbud av rawfood. Några exempel på vad du kan köpa är torkad frukt, torkade grönsaker, nötter, fröer, växtbaserad mjölk och nötsmör. Oftast har de flera rabatter och erbjudanden så du kan köpa dina livsmedel till en lite billigare kostnad. Du kan även signa upp dig för nyhetsbrevet hos ravarubutiken.se så vet du när det kommer fördelaktiga erbjudanden.

Är det bra eller dåligt?

Det råder alltså lite delade meningar om ifall denna kost är bra eller inte. Du kan till exempel få problem med magsyra om du endast äter råa livsmedel. Därför brukar de flesta experter rekommendera en varierad kost med både tillagad mat och råa livsmedel. Du bör till exempel undvika friterad mat och mycket salt i den mån det är möjligt. Men du bör även undvika rått kött och rå kyckling eftersom det kan göra dig mycket sjuk. Dessa livsmedel kan innehålla bakterier om de inte tillagas på medelhög eller hög värme. Det gäller alltså att hitta en balans mellan dessa två sätt att äta.

Vilka är fördelarna med rawfood?

Så vad finns det då för fördelar med rawfood? För det första byggs den runt näringsrika livsmedel som frukt och grönsaker. Eftersom du äter väldigt kalorisnålt är det också enklare att gå ner i vikt om du håller dig till rawfood. Eftersom du även äter mycket fiber gör du också ditt hjärta en stor tjänst. Du drar ner på de tomma kalorierna och den onödiga skräpmaten.

Vilka är nackdelarna med rawfood?

En stor nackdel är att det är svårt att få i sig samtliga näringsämnen om du endast äter rawfood. Du kan alltså behöva komplettera med olika kosttillskott. Det gäller till exempel omega-3 och B12. Om du är kvinna kan du också uppleva hormonstörningar eftersom du får svårt att få i dig tillräckligt med kalorier.