Så kokar du pasta

Pasta är en av de mest populära maträtterna i Sverige. Den är billig, går snabbt att laga och tillverkas i en mängd olika varianter. Pasta är lika självklar på gourmetrestaurangen som i studentkorridoren. Här går vi igenom hur du ska göra för att koka din pasta på bästa sätt.

Använd pasta av hög kvalitet

Först och främst bör du välja en pasta av god kvalitet. Den godaste pastan består endast av två ingredienser: vatten och mjöl. Välj en tillverkare, till exempel Barilla, som använder durumvete. Tack vare durumvetet blir pastan hårdare, mer al dente, än om man använder vanligt mjöl. Välj en pastasort som passar till den maträtt du tänker laga.

Mycket vatten i kastrullen

Använd en stor kastrull när du kokar pasta. I en mindre kastrull är risken stor att vattnet kokar över. Kastrullen ska vara välfylld med vatten, ungefär tre fjärdedelar. Det är bra att salta vattnet, då behöver du inte tillsätta salt senare i matlagningen. Du kan pröva dig fram för att se hur mycket salt du föredrar. Vissa saltar mycket, andra inte alls. En riktlinje är att använda 7 gram salt per liter vatten. Ett tips är att hälla lite olivolja i kokvattnet, den hindrar pastan från att klibba ihop. Tänk på att en klibbfri pasta inte blandar sig så bra med sås.

Ha koll på pastan

Låt vattnet koka upp innan du lägger i pasta. En portion motsvarar ungefär 100 gram pasta. Torr pasta får gärna stormkoka, medan färsk pasta bara ska sjuda. Fylld pasta kan öppna sig och bli förstörd om den kokar för livligt. Ha koll på pastan under koket och rör om några gånger. Använd gärna en träsked.

Hitta din egen koktid

Provsmaka pastan när koktidens slut närmar sig. Kanske föredrar du något kortare koktid? De flesta tycker att pastan blir smaklös och tråkig om den kokat för länge. Häll av vattnet så fort du anser att pastan är klar. Om den får ligga kvar i vattnet fortsätter kokprocessen och pastan blir överkokt. Enda gången du behöver skölja den färdiga pastan är när du ska använda den i en pastasallad.

Spara pastavattnet

Spara gärna en del av pastavattnet och häll det i pastasåsen. Vattnet innehåller stärkelse från pastan och gör så att såsen tjocknar. Dessutom tillför det smak. Blanda pasta och sås och servera genast. Klart!