Snabbmat eller hemlagat

Mat behöver vi varje dag och det finns oändligt mycket att välja på både vad gäller utbud och tillagning. En del vill laga mat från grunden själva, andra gillar snabbmat bäst. Ibland måste det gå jättefort att få middagen på bordet andra gånger är det härligt att lägga rejält med tid på en måltid som har det där lilla extra. Det finns inga rätt och fel men lite kunskap om mat och dryck är aldrig fel att ha.

Näringslära

Det här låter ganska tråkigt för många, men det behöver det inte alls vara. Det handlar egentligen mest om att äta varierat för att må bra. För att orka med tuffa arbetsdagar behövs till exempel energi, det finns i fett, proteiner och kolhydrater. Var hittar vi då sådana? Jo, i till exempel olivolja, grönsaker, ägg och spannmål eller bönor. Vi behöver också olika sorters vitaminer och mineraler för att må bra. Känns det svårt att komponera bra måltider på egen hand så kan det bli mycket enklare med hjälp av en komplett matkasse med alla olika ingredienser och dessutom tydliga recept. Det finns många matkassar med olika inriktning att välja på. Tänk bara på att många av dem utgår från att du har ett visst bassortiment för att kunna laga recepten. Det kan vara sådant som salt och peppar eller annat som nästan alltid behövs.

Mat, dryck och vikt

För den som har problem med övervikt är maten förstås extra viktig. Visst finns det tuffa dieter för den som vill gå ner i vikt snabbt men för hållbart resultat krävs ofta en långsiktig förändring mot att äta mer hälsosamt på olika sätt. Mängden mat och dess energiinnehåll måste balanseras mot hur mycket du rör på dig i vardagen. Kommer du igång med träning av något slag, allt från promenader till tuffa gympass räknas, så går det åt mer energi. Det många glömmer bort är att även dryck påverkar. Vatten är ofta det bästa alternativet. Neutral smak och inga osynliga kalorier. Den som i stället dricker juice eller måltidsdryck får alltid i sig lite fler kalorier, men allra värst i sammanhanget är kanske alkoholhaltiga drycker. Hur många känner till att ett enda glas starköl innehåller lika mycket kalorier som en hel portion kycklingsallad? Eller att det kräver 25 minuters medelhård jogging för att förbruka motsvarande mängd.

Drycker ger oftast ingen mättnadskänsla vilket gör att valet av dryck kan göra väldigt stor skillnad vid en och samma måltid. En kaloririk dryck kan fördubbla måltidens totala energimängd.