Är det möjligt att bli helt självförsörjande?

I en värld som blir allt mer miljömedveten och klimatsmart försöker allt fler människor se över hur de kan minska sitt klimatavtryck. En dröm för många skulle säkerligen vara att bli helt självförsörjande. Tänk dig själv ett liv där du har alla livsmedel utanför din dörr och slipper åka och handla. Dock så krävs det förstås att du har tillräckligt med mark och utrymme för att göra detta. Just nu pågår det vissa experiment där människor testar om de kan försörja sig själva under ett år. Enligt beräkningar ska det räcka med en yta på 200 kvadratmeter för att odla tillräckligt med mat för ett år.

Införskaffa rätt maskiner

Att driva ett jordbruk på det gamla sättet med häst och vagn är förmodligen inte aktuellt. Därför behöver du ett antal maskiner som kan hjälpa dig att sköta om jordbruket. Du kan också behöva en praktisk maskintrailer så du enkelt kan flytta dina andra arbetsmaskiner. Hos Kellfri.se hittar du en praktisk sådan på 5 ton som klarar det mesta. Den är säker och enkel att hantera så du kan flytta dina maskiner tryggt och smidigt. Det finns även andra maskiner i deras sortiment som kan vara användbara på din gård.

Vad krävs egentligen för att bli självförsörjande?

Eftersom vi inte har det bästa klimatet för odling här i Sverige bör du även använda dig av ett växthus. Om du endast ska odla på friland kommer du bli ganska begränsad i dina livsmedel. Det är inte bara upp till dig själv om du kan bli självförsörjande eller inte. Det krävs även att du har bördig jord och att vädret är på din sida. En för varm eller för kall sommar kan bli förödande för en självförsörjning. Du måste även ha tillräckligt med kunskap om hur du odlar och sköter om din mark. Alltså måste du läsa och utbilda dig innan det är dags att göra slag i saken. Om det är något som du verkligen brinner för så är det förmodligen värt tiden. Du behöver förstås inte odla allting själv från början utan starta med vissa grönsaker och frukter.

Exempel på vad du kan odla om du vill kunna bli självförsörjande

Saknar du idéer på vilka livsmedel som du skulle kunna odla själv i hopp om att bli helt självförsörjande? Potatis är ett typiskt svenskt livsmedel som har odlats i alla tider. Det är inte heller så väderberoende som andra livsmedel kan vara. Dessutom är det nyttigt, mångsidigt och älskas normalt av både barn och vuxna. Rotfrukter som morot och lök är också perfekt att odla i det svenska klimatet. De kräver inte heller så mycket odlingsutrymme vilket är ett stort plus i kanten. Andra livsmedel som vi också kan rekommendera är majs och olika bladväxter. Om du är självförsörjande är det en fördel att äta en vegetarisk kost eftersom det är lättare att hantera dessa livsmedel. Det är också nyttigt för hälsan samt har en mindre klimatpåverkan.