Saffran i mat och bak

Saffran är en vanlig krydda som används i matlagning i Europa och Mellanöstern. Saffran är en av världens mest dyrbara kryddor. Om du går i skolan kan det därför vara en bra idé att sälja saffran med klassen eftersom saffran är något många annars kan glömma bort att köpa hem.

Om du redan har saffran hemma som du inte vet vad du ska göra av kommer här några exempel på maträtter och bakverk som har saffran bland ingredienserna.

Maträtter med saffran

Paella

Paella är en maträtt från Spanien och uttalas pa-ej-ja. Paella har ätits i Spanien sedan 700-talet och uppkom i samband med att araber invandrade till Spanien där de började odla ris. Men det skulle dröja fram till 1800-talet innan maträtten började att sprida sig utanför Spanien och ut till resten av Europa. Riset är grunden för en paella. Sedan kan man blanda i något sorts kött, till exempel olika skaldjur eller kyckling. Riset färgas gult med hjälp av saffran och serveras oftast i en panna.

Soppor och grytor

Saffran är något som ofta används i olika soppor och grytor, och främst när någon sorts fisk är en del av maträtten. Till exempel fisksoppa eller fiskgratäng.

Risotto

En italiensk maträtt som saffran kan användas i är risotto. En risotto är en maträtt som baseras på ris och olja. Risotton är många gånger vegetarisk och kan blandas med svamp eller grönsaker.

Kycklingrätter

Förutom att saffran gärna används i olika fiskrätter så är det också gott att använda saffran till kyckling. Det kan vara allt ifrån pastor till grytor där du använder saffran som en extra kryddning.

Baka med saffran

I Sverige är saffran något vi främst bakar med och har blivit starkt förknippat med julens smaker. Här är några exempel på bakverk med saffran:

Lussebullar

Kärt barn har många namn eftersom lussebullar också kan kallas för saffransbullar eller lussekatter. Lussebullar har bakats i Sverige sedan i slutet av 1800-talet. Lussebullar är en söt vetebulle och färgas gul med saffran. De kan bakas i olika former och fylls av russin eller olika krämer med mandelmassa eller vanilj.

Saffransbiscotti

En biscotti är en liten och knaprig kaka och har sitt ursprung från Italien. En biscotti kan ha mandlar i sig och färgas gul kring jul med hjälp av saffran. Biscotti är förutom ett bra fikabröd till kaffet en bra present att ge bort.

Saffranskladdkaka

Kladdkakan är en svensk version av amerikanska brownies. Om du inte har någon kakao hemma är det gott att använda saffran istället.