Bröd i olika delar av världen

Bröd är något som äts i nästan alla kulturer i hela världen. Brödets historia går även flera hundra år tillbaka och det är något som har livnärt arbetare i Egypten till soldater i Romarriket. Bröd är på så sätt något som många anser är en given del av det vardagliga intaget av mat. En del äter bröd till frukost och i andra kulturer är brödet det enda som äts på grund av fattigdom. Därför kommer denna artikel kolla närmre på hur pass viktigt brödet är och hur det äts i olika kulturer i världen.

Knäckebröd Sverige

När det kommer till bröd i Sverige går det inte att diskutera ämnet utan att ta upp knäckebrödet. Det märke som är mest känt när det kommer till knäckebrödet är Wasa knäcke som har gjort knäckebröd till svenskar i flera årtionden. Märket fortsätter att vara populärt för svenskar i nästan alla åldrar.

Nybakat i södra Europa

Till skillnad från bröd i Sverige där knäckebrödet är populärt, är brödet i södra Europa oftast tillagat och konsumerat färskt. Knäckebrödet i Sverige kom nämligen till eftersom maten behövde sparas en längre tid på grund av matbrist. Bröd i södra Europa konsumeras därför färskt och det är ovanligt att det torkas och äts vid ett senare tillfälle. Brödet i sig handlar bland annat om baguetter eller surdegslimpor. Givetvis är denna typ av bröd också populärt i Sverige.

Bröd i Asien

När det kommer till bröd i Asien äts det på olika sätt beroende på vilket land man kollar på. Bröd i Kina äts exempelvis oftast friterat genom att lägga ner en avlång degbit i frityrolja. I Indien äts bröd oftast genom att det fästs på väggen i en så kallad tandoori-ugn, vilket de allra flesta restaurangerna har. I Centralasien äts det dock som allra mest bröd i hela Asien. Länder som Uzbekistan och Kazakstan tillagar nämligen mest bröd per capita varje dag.