Ät bra och skydda tänderna

Att äta och dricka gott är några av livets stora njutningar. Många följer speciella dieter för att gå ner i vikt eller av andra hälsoskäl. För den som inte har ett speciellt kostschema rekommenderas ofta en balanserad kost. Det behöver absolut inte betyda att man inte längre kan äta och dricka gott, men om man har det i åtanke kan man främja god hälsa för kropp, själ och tänder. Det sistnämnda är något som man ofta fokuserar lite mindre på, så därför kommer fokuset i detta inlägg att ligga där.

Vad bör man begränsa?

Som med mycket annat i livet, så är det planering som krävs om man ska försöka undvika de mindre bra livsmedlen och ändå äta gott. Man bör verkligen undvika att småäta då det kan medverka till att man får hål i tänderna. Att använda socker i te och kaffe till vardags, kan snabbt bli en ful ovana om man dricker det ofta. Det bästa är att vänja sig vid mindre eller inget socker. Vi gör troligen en del besvikna när vi säger att honung inte heller är ett särskilt bra alternativ. Fiberrik mat med tuggmotstånd kan öka salivproduktionen och därmed skydda tänderna. Man bör även överväga att minska intaget av sura ämnen, som exempelvis juice och läsk som fräter på emaljen.

God mat för både mun och tänder

Det är dock roligare att fokusera på vad som är gott och bra för tänderna. Det kommer nog glädja att basiska livsmedel kan arbeta för att neutralisera syran. Basisk mat inkluderar mejeriprodukter så både yoghurt, ost och mjölk är vänner i det här sammanhanget. Även nötter är exempel på basisk mat, så varför inte göra en god sallad med både nötter, ost och en god yoghurtbaserad sås? Det är en god maträtt som således kan göra gott för både kropp och tänder. Vardagsmaten ändras från dag till dag men något som alltid är viktigt, är tandhygienen. Det är viktigt att borsta tänderna rätt vad gäller både val av tandborste, tandkräm och teknik.

Tips på bättre snacks

Även om småätande bör undvikas, kan mellanmål och snacks vara både behövligt och önskvärt emellanåt. Att äta äpple och morötter är bra alternativ när man är sugen på något fruktigt och syrligt, då de dessutom främjar salivproduktionen. Vill man ha ett matigare mellanmål, så är även ett grovt bröd fördelaktigt för salivproduktionen. Därför kan man passa på att göra en god macka med färska grönsaker och ost på fikarasten.

Ett sista tips är att dricka vatten, en fantastisk dryck ur många hälsosynpunkter.