Bästa vinet till desserter och sötsaker

Man behöver inte bara dricka vin till förrätten och middagen. Ett gott dessertvin är en härlig avslutning på vilken kväll som helst. Ett sött och gott vin kan användas till efterrätter men även till att sitta och smutta på efter middagen. Vin till maten kanske låter lite konstigt men det är framförallt gott till lite mer syrliga efterrätter toppade med mycket bär. Det är inte alltid så lätt att välja rätt vin till en efterrätt och man bör läsa på om olika viner för att hitta rätt. Man bör också tänka att vinet ska vara lite sötare än desserten för att träffa rätt.

Hur ska jag tänka kring fylliga viner?

En bra grundregel om du vill hitta ett bra vin till din dessert är att matcha det mot hur tung dessert det rör sig om. Om du till exempel ska servera något lättare som en sorbet bör också vinet vara ganska lätt att dricka. Rör det sig om en tyngre chokladdessert behövs ett fylligare vin. Idag kan du enkelt beställa vin direkt på nätet via sajter som https://vinoteket.se/ och slippa stressa inför middagsbjudningen eller festen. De har ett väldigt brett utbud av viner och levererar ända fram till dörren. Dessutom kan du beställa flera viner i en samlad låda. Perfekt om du vill testa lite olika viner som passar till efterrätter.

Vad rekommenderar experterna?

Det finns en hel del tyckare och experter på vin som ger tips om vad som passar till en dessert. En favorit hos många är det italienska vinet Moscato d’Asti, främst på grund av att det är så sött. Det är ett vin från norra Italien som passar perfekt till svenska desserter. I Sverige har vi nämligen en tendens att servera lite mer syrliga desserter i jämförelse med Medelhavet. Det portugisiska Alambre Moscatel är ett annat bra vin om du ska servera en dessert med både nötter och choklad . Vinet är sött men inte utan syra. Dessutom passar det riktigt bra om du vill servera en ostbricka efter maten.

Våga testa dig fram

Som alltid med viner är det ganska individuellt vad man gillar och inte gillar. Därför bör du alltid testa dig fram och våga prova olika sorter innan du hittar en favorit. Läs på om vad folk rekommenderar och tänk över vilken typ av dessert du ska servera. Då kommer vin bli en riktig favorit när det är dags att servera efterrätt.