För- och nackdelar med färgstark mat

Många dietister och läkare förespråkar att äta en färgstark mat då det innehåller nyttiga fytokemikalier och antioxidanter som skyddar mot sjukdomar. Men att äta en till stor del färgstark kost har inte bara fördelar, det kan också ge kosmetiska problem med missfärgade tänder. Därför bör en nyttig kosthållning alltid kompletteras av en god tandhygien.

Om du regelbundet äter ingredienser som har ett högt innehåll av fytokemikalier, som gurkmeja, tomat och blåbär, så har du säkert märkt av deras positiva hälsoeffekter. Men du kan också ha märkt av en ökad missfärgning på tänderna från din kost. Med hjälp av tandblekning från Södertandläkarna kan du göra tänderna vitare. Kompetenta tandhygienister undersöker här dina tänder och bedömer om du har rätt förutsättningar för en tandblekning. När blekningen är genomförd bör du göra ett uppehåll från din färgrika kost för att undvika att tänderna missfärgas igen.

Den färgrika kosten

Runt om i världen finns ett antal så kallade ”blå zoner” där befolkningen lever längre och är friskare än i övriga världen. Zonerna ligger bland annat i Japan och kring Medelhavet och här har livsstilen vissa saker gemensamt. Kosten kommer främst från växtriket, med lite animaliska produkter och minimalt av processad mat. Kosthållningen är näringstät och samtidigt med lagom högt energiinnehåll. Livsstilen innebär också att folket rör på sig mycket i vardagen, att de inte är lika drabbade av stress och att deras sociala band är starka.

För att bli frisk och må bra är det klokt att äta ”regnbågsmat”, vilket innebär en stor mängd frukt, bär och grönsaker. Ät av hela färgpaletten för att på så sätt få i dig fytokemikalier, en sorts nyttiga mikronäringsämnen som är naturliga färgpigment från växtriket. Fytokemikalierna förekommer främst i bärens skal samt i grönsaker och frukt. Där ger de maten sin goda smak och sin vackra färg.

Fördelar med fytokemikalier

Linda Myrenberg som är näringsterapeut lyfter fram fytokemikalier som genomgått stora mängder studier där det har gått att fastslå deras positiva egenskaper för hälsan. Flavonoider, karotenoider och isoflavoner är de fytokemikalier som studerats mest och karotenoider är vanligt förekommande i grönsaker och frukter. Gröna bladgrönsaker som spenat innehåller också stora mängder karotenoider, men den gula färgen syns inte så väl då den döljs av grönt klorofyll.

Enligt en italiensk studie från Journal of Nutrition kan polyfenoler ge en kraftigt minskad risk för att dö i förtid. Var tredje fall av kranskärlssjukdom och magcancer samt var tionde fall av stroke beror på att vi har en för liten mängd frukt och grönt i vår kost enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Det finns många färgrika och nyttiga bär direkt runt husknuten. Bland de nordiska ”superbären” hittar vi havtorn och lingon. Havtorn har 24 spårämnen, tio vitaminer, 18 aminosyror och har en dokumenterat god effekt på ledsmärtor, torra slemhinnor och immunförsvaret. Lingon innehåller mycket reservatrol, flavonoider och lignaner som kan motverka cancer.