Europeisk mat

Det europeisk länderna bjuder på en enorm kulinarisk variation. Klimat, geografi och historia påverkar varje lands matkultur. Det är svårt att sammanfatta Europas mångfald när det kommer till mat, men nedan får du en sammanfattande överblick indelat på olika geografiska regioner. Här kan du läsa mer om mat från Sydeuropa, Skandinavien, Västeuropa samt Öst- och Centraleuropa.

Sydeuropeiska köket

Det sydeuropeiska köket är nog det som är mest populärt och har fått störst internationell spridning. Den populära medelhavsdieten härstammar från ingredienser som ofta förekommer i det sydeuropeiska köket. Olivolja, ostar, frukt, baljväxter, nötter, grönsaker, ägg, fisk, skaldjur och ljust kött är den gemensamma nämnaren för de sydeuropeiska ländernas kök. Sydeuropeiska länder som Frankrike, Italien, Portugal, Spanien och Grekland har dock många olikheter när det kommer till maträtter och traditioner. Det finns många kända sydeuropeiska rätter, bland annat pizza, pasta, paella, coq au vin, bouillabaisse, moussaka, tortilla, tapas, bacalhau och gazpacho. Frankrike är dock det mest berömda matlandet. Den franska matkulturen anses vara grunden till alla västerländska kök och ingår i nästan alla matutbildningar i västvärlden. Den prestigefulla Michelinguiden har sitt ursprung i Frankrike vilket ytterligare ökar landets rykte som världens främsta matland. Det franska köket är även med på Unescos världsarvslista sedan 2010. Det var första gången som ett lands gastronomi hamnade på listan.

Nordiska köket

De nordiska kökens har många ingredienser och smaker gemensamt. Grunden i matlagningen utgörs av potatis, grädde, smör, rotfrukter, olika spannmål, svamp, bär, viltkött och fisk. Det kalla klimatet har historiskt sätt begränsat ingredienserna eftersom tillgången på färska grönsaker var begränsad. Istället användes rotfrukter och grönsaker som kunde torkas eller saltas. Lingonsylt och kål var historiskt sätt viktiga råvaror som gav c-vitamin på vintern. Än idag används lingon och kål i många nordiska rätter. Nordiska bakverk och fikatraditionen har på senare år även spridit sig till andra delar av världen.

Öst- och Centraleuropeiska köket

Många länder i Öst- och Centraleuropa tillhörde Sovjetunionen och har därför starka ryska influenser i dess matkultur. I länder med kallt klimat påminner matkulturen även lite om den nordiska. Spannmål, kål, bär och inlagda grönsaker har en viktig roll i många rätter. Viltkött och fisk har alltid varit viktiga i många länders kök. Populära rätter inkluderar bland annat piroger, soppor, biff stroganoff, kyckling Kiev, gulasch, lango, cevepcici, burek och pavlova. Kända soppor inkluderar bland annat kålsoppan sjtji och rödbetssoppan borsjtj.

Västeuropeiska köket

Tyskland, Storbritannien, Irland, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Österrike och Schweiz har ganska olika matkulturer. Det går därför inte att sammanfatta dessa länder på samma sätt som de övriga geografiska områdena i Europa. Kända rätter från ovanstående länder inkluderar bland annat surkål och sauerbrat från Tyskland, moules frites från Belgien, fondue från Schweiz, fish and chips från Storbritannien och Wienerschnitzel från Österrike.