Europeiskt vin

Europa har en lång tradition av vinproduktion och klassas därför som gamla världen när man talar om vinproducerande länder. Vinerna varierar dock stort mellan de olika europeiska länderna. Här kan du läsa mer om Europas vinländer.

Frankrike

Frankrike är världens mest berömda vinland och producerar mest vin i världen. Många av de populäraste druvorna härstammar härifrån och den franska vinproduktionen har kopierats över hela världen. Som tur är skyddas Frankrikes viner av omfattande lagar vilket skyddar producenter och gör det lättare för konsumenterna att veta vad de köper. Ett tydligt exempel är det mousserande franska vinet champagne. Champagne är ett vinområde i nordöstra Frankrike och endast vin som produceras här får kallas för champagne. Frankrike har många lagar som styr vilket vin som får produceras i de olika regionerna. Förutom Champagne är Bordeaux, Rhône, Alsace, Loire, Bourgogne och Provence kända vinområden.

Italien

Italien är ett stort vinland i Europa och producerar många olika sorter. Här tillverkas mousserande prosecco, kraftiga röda Baroloviner och läskande vita viner på druvan pinot grigio. Systembolagets försäljningsstatistik visar att svenskar älskar italienska viner.

Spanien

Spanien bjuder också på en stor variation. Spanien är det land med flest vinodlingar i världen. Här produceras bland annat mousserande cava, vaniljdoftande Riojaviner, aromatiska vita viner och starkvinet sherry.

Portugal

I norra Portugal ligger Douro som är världens äldsta vindistrikt med fastställda gränser. Här tillverkas det världsberömda portvinet. Portugal är även känt för sina madeiraviner och deras prisvärda bordsviner.

Övriga

Många andra europeiska länder tillverkar högkvalitativa viner. I Mosel i Tyskland tillverkas bland annat Rieslingviner i världsklass. Även müller-Thurgau och spätburgunder (pinot noir) är vanliga druvor i Tyskland. Österrike producerar främst vita viner av grüner veltliner. I Ungern tillverkas det berömda Tokajvinet. Många andra länder, bland annat Grekland, Kroatien och Moldavien producerar stora mängder vin.