Europeiska drycker

Europa är har många vinproducerande länder, men här tillverkas även många andra drycker. Europeiska länder toppar listor när det gäller vin- och ölkonsumtion per capita och det har dels att göra med tillgängligheten och den långa traditionen att tillverka dryckerna. Populära europeiska drycker inkluderar till exempel starksprit, öl, whisky, gin och likörer. Här kan du läsa mer om dessa.

Öl

Öl är en dryck som älskas av människor över hela världen, men européer verkar gilla denna gyllene dryck mer än övriga världen. Tjeckien stoltserar med världens högsta ölkonsumtion per capita och i Tyskland arrangeras årligen den stora ölfestivalen Oktoberfest. Alla europeiska länder har sin egna ölproduktion, men några av de mest berömda ölsorterna produceras i Belgien, Irland, Tjeckien, England och Tyskland.

Vodka

Vodka har en lång tradition i framför allt Öst- och Centraleuropa samt i Norden. Den kommer ursprungligen från Polen och Ryssland. Ordet vodka är diminutiv av вода som betyder vatten på ryska. Det är en färglös destillerad spritdryck som tillverkas av potatis eller sädeslag, till exempel råd, vete eller majs. Drycken måste innehålla minst 37,5 procent alkohol för att få kallas vodka. Den används som bas i många drinkar, men kan även drickas ren. Kända märken inkluderar Zubrowka, Beluga, Russian Standard, Koskenkorva, Smirnoff och Absolut.

Whisky

Whisky är en spritsort som tillverkas av spannmål och därefter lagras på ekfat. Några av de mest berömda europeiska whiskysorterna kommer från Skottland, England och Irland. Bourbon är en sorts whisky, men den måste vara gjord av minst 51 procent majs. Malt, korn och vete är vanliga spannmål som whisky tillverkas av. Kända europeiska märken inkluderar Jameson Irish Whiskey, Justerini & Brooks, The Famous Grouse och Johnnie Walker.

Gin

Gin är en starksprit som tillverkas av enbär och andra kryddor. Det finns många olika sätt att tillverka gin och några av de kändaste europeiska varumärkena är Bombay Sapphire, Beefeater, Tanqueray och Martin Miller. Drycken produceras framförallt i England och används i många kända drinkar.

Likörer

En likör är en blandning av sprit, socker och aromämnen. Denna dryckeskategori är mycket bred och de olika dryckerna kan smaka väldigt olika. Aromämnena som används får vara både naturliga och syntetiska. Gemensamt för samtliga likörer är att de är söta. För att klassificeras som likör måste drycken innehålla minst 100 gram socker per liter. Några av de mest berömda europeiska likörerna är citronlikören Limoncello och mandellikören Amaretto från Italien, gräddlikören Baileys Irish Cream från Irland och den apelsindoftande likören Cointreau från Frankrike.