Asiatiska drycker

Vinkonsumtionen ökar snabbt i många asiatiska länder, men vin utgör fortfarande bara en bråkdel av dryckeskonsumtionen i Asien. Öl är den dominerande drycken i många länder. Detta beror dels på att öl passar väldigt bra ihop med många kryddstarka rätter samt att de samtliga asiatiska länder har en egen inhemsk produktion. Förutom öl och vin finns det många asiatiska drycker med lång tradition. Här kan du läsa mer om ett urval av dessa.

Sake

Same är ett japanskt risvin som är mycket populärt till sushi såväl som starkare rätter. Bryggningstekniken påminner mer om ölbryggning än om vinproduktion, men den slutgiltiga drycken påminner om vin mer än öl. Drycken drycks oftast kall, men kan även drickas varm under vintern.

Lassi

Lassi är en indisk yoghurtdryck som även innehåller vatten, salt och kryddor. Den har en svalkande effekt vilket gör att den passar perfekt till indisk kryddstark mat. Vanliga kryddor är kardemumma, kanel, muskot eller ingefära. Det är vanligt att tillsätta frukt eller fruktjuicer, till exempel mango.

Arrak

Arrak är en viktig smaksättare i punch. Drycken kommer från ön Java i Indonesien och spred sig till Europa redan på 1700-talet. Idag används den flittigt i både drycker och bakverk över hela världen.