Amerikansk mat

Nord- och Sydamerika har ett mycket varierat kök med influenser från hela världen. Det är svårt att sammanfatta alla de olika rätterna och mattraditionerna. Istället kan du läsa mer om några av de bästa maträtterna som du måste prova från Nord- och Sydamerika.

Peruansk ceviche

Perus nationalrätt ceviche består av vit fisk marinerad i lime. Den serveras tillsammans med rödlök, salt och koriander. Den serveras kylskåpskall. Det finns flera varianter av maträtter och den kan bland annat tillsagas med skaldjur istället för fisk. Ceviche är förmodligen den rätt som de flesta associerar med Peru. Den har fått stor spridning över världen de senaste åren.

Tacos från Mexiko

Svenskar älskar tacos och Sverige är det land där det äts mest tacos i hela Europa. För den som vill äta riktiga tacos och inte den försvenska versionen bör åka till Mexiko. Landet bjuder på många olika regionala varianter med bönor, kött, kyckling, grönsaker och starka såser. Brödet bakas vanligtvis av majsmjöl.

Feijoada från Brasilien

Feijoada är en bön- och köttgryta från Brasilien. Det är landets nationalrätt, men rätten är även mycket populär i Portugal och de gamla portugisiska kolonierna. Ordet feijão betyder böna på portugisiska och har gett namn till rätten.

Hamburgare från USA

USA är känt för sin snabbmat och här hittar du några av världens bästa hamburgare. Rättens ursprung är omdebatterat, men de flesta är överens om att den moderna hamburgaren utvecklades i och spred sig från USA.

Kött från Argentina

Argentina är ett av de länder som äter mest kött per capita. Argentinskt nötkött är känt över hela världen på grund av dess kvalitet. Detta har ökat efterfrågan på argentinskt kött och drivit upp priserna i landet.